Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Euroleague 2013-2014



 

Πρεμιέρα σήμερα για την διοργάνωση που μας έχει αφήσει τις καλύτερες των αναμνήσεων τα τελευταία χρόνια. Η Euroleague ξεκινά και το ενδιαφέρον αμείωτο, όπως κάθε χρόνο. Άλλωστε , ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και όλες οι ομάδες θέλουν να γευτούν την επιτυχία. Για άλλους είναι η συμμετοχή από μόνη της διάκριση( για τις πρωτάρες Μπάγερν Μονάχου και Ζιελόνα Γκόρα για παράδειγμα). Για άλλους πάλι επιτυχία είναι μόνο η κορυφή.

Τσσκα Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια έχουν δεχτεί πολύ ισχυρά πλήγματα από τις ελληνικές ομάδες. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μετρούν συνολικά τα τελευταία 7 χρόνια 6 παρουσίες σε τελικούς( από τρεις κάθε ομάδα) και 5 τρόπαια(3 οι πράσινοι και 2 οι ερυθρόλευκοι). Σωστός… εφιάλτης για τους αντιπάλους μας, που δεν θα έχουν ούτε φέτος εύκολο έργο. Και οι δύο εκπρόσωποί μας διαθέτουν έμψυχο δυναμικό και έχουν αρκετές πιθανότητες να φέρουν για 4η συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο στην Ελλάδα.

Ας δούμε αναλυτικά τα γκρουπ και τις ομάδες που τα απαρτίζουν :



 


Ά Όμιλος

Δύο χρονιές η Τσσκα βρήκε τον μπελά της από τον Ολυμπιακό. Και φέτος έχει σκοπό να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη. Ο Κάιλ Χάινς, ο σκόρερ Τζέρεμι Πάργκο και ο ‘’ώριμος’’ αλλά χρήσιμος Φριτζόν ήρθαν να προστεθούν στο δυναμικό των Ρώσων, που είναι πλήρες. Το άλλο φαβορί για την πρώτη θέση Μπαρτσελόνα απέκτησε τον πολύ καλό σουτέρ Κώστα Παπανικολάου από τον Ολυμπιακό, ενώ προστέθηκαν και οι Ντόρσευ, Λάμπε. Σε συνδυασμό με τους Τόμιτς και Λόρμπεκ, μιλάμε για την πιο πλήρη ( κατά τεκμήριο) 4αδα ψηλών της διοργάνωσης , κάτι που δίνει μπόνους στους Καταλανούς.  Η Φενέρ όμως μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα. Με οδηγό τον μεγάλο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και παίκτες όπως οι Κλέιζα, Μπιέλιτσα, Ζόριτς , η Τουρκία μπορεί να περιμένει μια καλή πορεία από την Φενέρ. Παρτιζάν, Μπουτελέβνικ και Ναντέρ θα παλέψουν για την 4η θέση. Οι Σέρβοι διαθέτον τρεις Γάλλους( Ντιαλό, Βέστερμαν, Λοβέρν) ενώ η Μουντελέβνικ θα ποντάρει πάνω στο καλό ρόστερ που διαθέτει.( Ντάουνς, Λαβρίνοβιτς Ντάριους, Αχέρν).




Β’ Όμιλος

Όμιλος γεμάτος Ελλάδα, με τους Βασιλειάδη( Εφές),  Μπορούση( Ρεάλ) και Ζούρο ( Ζαλγκίρις) να δίνουν ιδιαίτερο τόνο στις μεταξύ τους αναμετρήσεις . Η Αρμάνι μπαίνει σε μια νέα εποχή, καθώς μαζί με τον Σκαριόλο αποχώρησαν και οι Μπορούσης, Φώτσης και θα βασιστεί σε νέους παίκτες και στους έμπειρους Μος, Τζέρελς, Ουάλας, καθώς και στον Τζαμαικάνο ψηλό Σάμουελς. Χόμπσον και Βασιλειάδης αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στο σκοράρισμα και καλούνται να ‘’γεμίσουν’’ τα παπούτσια των Φάρμαρ και Βούγιατσιτς. Η Ρεάλ , μετά το στραπάτσο στον περσινό τελικό, άλλαξε τον Μίρσα Μπέγκιτς με τον Γιάννη Μπορούση και η επιλογή αυτή φαίνεται σωστή, ύστερα από του Ευρωμπάσκετ που έκανε ο Έλληνας σέντερ. Η πιο αδύναμη του ομίλου Στρασμπουρ θα παλέψει όσο μπορεί, η γερμανική Μπάμπεργκ θα στηριχθεί στην δυνατή έδρα της και τον έμπειρο Βελίσκοβιτς, ενώ η Ζαλγκίρις με τον Ζούρο μπαίνει σε μια νέα εποχή , καθώς αποχώρησαν αρκετοί παίκτες( Καλνιέτις, Λαβρίνοβιτς, Καουκένας).
 
 
 

Γ Όμιλος


Ο Ολυμπιακός διεκδικεί την Τρίτη συνεχόμενη Ευρωλίγκα και έχει την ευκαιρία να το κάνει, ξεκινώντας από ευνοϊκή θέση. Μπορεί οι Χάινς και Παπανικολάου να αποχώρησαν, αλλά ο φετινός Ολυμπιακός είναι πιο αθλητικός με τις μεταγραφές των Σίμονς, Ντάνστον και Πετγουει, ενώ φρόντισαν να καλύψουν όλες τις θέσεις , ενισχύωντας και το ελληνικό στοιχείο με τους Αγραβάνη, Παπαπέτρου. Απέναντι του η πρωταθλήτρια Πολωνίας Ζιελόνα Γκόρα, πρωτάρα στη διοργάνωση στην οποία αγωνίζεται ο ΡΤ Γκουίν που πέρασε για λίγο από τον Παναθηναϊκό. Παρθενική εμφάνιση και για την Μπάγερν Μονάχου, που έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φτάσει την Μπάμπεργκ και την Άλμπα, αποκτώντας τους Τσέντοβιτς, Τόμπσον Σάφαρτσικ και Ιντμπιχί. Ο προπονητής τους , Σβέτισλαβ Πέσιτς έχει το κίνητρο να κάνει ένα νέο θαύμα, δημιουργώντας μια δυνατή ομάδα που να κάνει την έκπληξη. Από την άλλη η Σιένα δεν θυμίζει σε τίποτα την αρκετά δυνατή ομάδα του παρελθόντος και στηρίζεται στον βετεράνο πλέον Ρες και στον Χάκετ. Βέβαια θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην έδρα της, καθώς κρύβει κινδύνους τα ματς στο Παλά Σπορτ Μενς Σάνα. Η Μάλαγα έκανε extreme make over καθώς στον πάγκο της βρίσκεται ο Πλάθα και η ισπανική ομάδα θα παλέψει για ό,τι καλύτερο στηριζόμενη στους Κάλογουει Σουάρεζ, Νράγκιτζ καθώς και στον πολύ καλό Βάσκεζ.
 
 
Δ’ Όμιλος

Ο νταμπλούχος Παναθηναϊκός φέτος θέλει να δείξει ότι έχει και πάλι το ειδικό βάρος για να διεκδικήσει το 7ο αστέρι του. Όλοι οι σημαντικοί παίκτες έμειναν στο ρόστερ, που ενισχύθηκε με τους ελπιδοφόρους και εξελίξιμους Γιάνκοβιτς και Παππά, καθώς και με τις προσθήκες των Μαυροκεφαλίδη, Μπατίστ. Ο εξάστερος έχει τις προοπτικές να κάνει καλή πορεία και φέτος, με στόχο να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στην κούπα. Σημαντικότερος αντίπαλος του η Λαμποράλ Κούτσα( Κάχα Λαμποράλ μέχρι πρότινος) , όπου ο Σκαριόλο καλείται να διαχειριστεί ένα πολυεθνές δυναμικό ( 10 διαφορετικές εθνότητες). Οι Πλέις, Σαν Εμετέριο, Νοτσιόνι, Ερτέλ , Χάμιλτον θα αποτελέσουν τους στυλοβάτες της προσπάθειάς τους.  Οι Ισραηλινοί θα δυσκολέψουν κάθε ομάδα στην καυτή έδρα τους. Οι 7 Αμερικάνοι, ο βετεράνος Ινγκλς και ο Σκορτσιανίτης, στην δεύτερη θητεία του, ενισχύουν την ομάδα της Μακάμπι και την κάνουν μια υπολογίσιμη δύναμη.  Σκληρό καρύδι φαίνεται να είναι ο Ερυθρός Αστέρας, που έκανε μια μεγάλη κίνηση , καθώς απέκτησε τον Τζένγκινς από το ΝBA και τον πρώην φοργουορντ της Σαλόν, Σιλμπ και σε συνδυασμό με τον σερβικό κορμό που διαθέτει θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό στον όμιλο, που τον συμπληρώνουν οι Λοκομοτίβ Κούμπαν και Λιέτουβος Ρίτας. Η περσινή νικήτρια του EuroCup μπορεί να έχασε τον πρώην πράσινο Νίκο Καλάθη, αλλά ενισχύθηκε με τον ‘’ κίλερ ‘’ Γουίλιαμς και τον Καλνιέτις, ενώ διαθέτει και τους πολύ καλούς ψηλούς Μάριτς και Χέντριξ. Οι Λιθουανοί τέλος διαθέτουν πολλούς γνωστούς μας( Γκετσεβίτσιους, Τέπιτς, Σειμπούτις, Γλυνιαδάκης) και θα παλέψουν με την Κούμπαν και τον Ερυθρό Αστέρα για την 4η θέση.
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου