Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Οι αιώνιοι στο παρκέ



Το πρωτάθλημα της Α1 ξεκίνησε το Σάββατο και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο ντέρμπυ ανάμεσα στις ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο ( εκτός συγκλονιστικού απροόπτου). Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας χωρίς παρουσία κόσμου, εξαιτίας της τιμωρίας που επιβλήθηκε στους ερυθρόλευκους, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στον περσινό 3ο τελικό.  Η κληρωτίδα είχε κέφια και από την 1η αγωνιστική έχουμε το κορυφαίο για πολλούς ευρωπαϊκό ντέρμπυ . Και οι δύο ομάδες είναι ενισχυμένες και θέλουν να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Ακολουθούν τα ρόστερ των δύο μονομάχων, με πρώτο τον γηπεδούχο και  Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό.



Με οδηγό την περσινή ευρωπαϊκή διάκριση, τα πολλά Ελληνόπουλα και την ταμπέλα του αουτσάιντερ που δύσκολα θα ξεφορτωθεί, ο Ολυμπιακός ρίχνεται στην μάχη απότομα, με ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι.
 Επιτακτική θεωρείται η νίκη, καθώς οι ερυθρόλευκοι πρέπει να καλύψουν το -2 της τιμωρίας και να παλέψουν για το πλεονέκτημα της έδρας. Απέναντι τους ο πρωταθλητής και Κυπελλούχος Παναθηναϊκός. Δύσκολη αποστολή για τους πρωταθλητές Ευρώπης που καλούνται και πάλι να αποδείξουν την αξία τους από πολύ νωρίς.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού , Γιώργος Μπαρτζώκας, είναι έτοιμος να βελτιωθεί τη φετινή χρονιά όπως και ο ίδιος δήλωσε και να παρουσιαστεί πιο έτοιμος. Άλλωστε οι ερυθρόλευκοι πρέπει και φέτος να υπερασπιστούν τον τίτλο τους και να συγκρουστούν με τους πράσινους για το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν και προετοίμασαν την ομάδα για τη δύσκολη σεζόν που ακολουθεί.

Στην περιφέρεια ο Ολυμπιακός συνεχίζει να μένει δυνατός, καθώς ανανέωσαν οι Βασίλης Σπανούλης και Έισι Λο. Ο αρχηγός θα αποτελεί και φέτος το Α και το Ω της ομάδας, ενώ ο Αμερικανός αποτελεί μια σημαντικότατη μονάδα, καθώς δίνει λύσεις και με την πολύ καλή του άμυνα και στο σκοράρισμα. Στοίχημα αποτελεί ο Βαγγέλης Μάντζαρης, που μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο επιστρέφει δυνατός και έδειξε στα φιλικά ότι είναι ο παίκτης που όλοι ξέραμε. Ο Σλούκας με  το πολύ καλό σουτ, ο Κατσίβελης με τη σκυλίσια άμυνά του και ο νεαρός Κύπριος Χριστοδούλου που έδειξε καλά στοιχεία στον τομέα της οργάνωσης, συμπληρώνουν την περιφερειακή γραμμή.

Στη θέση ‘’3’’ τώρα, ο Στράτος Περπέρογλου αναμένεται φέτος να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, μετά και την πώληση του Παπανικολάου στην Μπαρτσελόνα, ενώ άξιος συμπαραστάτης του θα είναι ο Γιάννης Παπαπέτρου. Ο Έλληνας διεθνής με τους Νέους αποτέλεσε μια πολύ σημαντική μεταγραφική κίνηση και εξελίχθηκε σε ένα σίριαλ με θετική κατάληξη για τον Ολυμπιακό. Οι Λοτζέσκι  συμπληρώνει τους φοργουονρτ, με τον Βέλγο να διαθέτει πολύ καλό σουτ από τη γραμμή των τριών πόντων.

Ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Μπρεντ Πέτγουει είναι οι παίκτες που θα αναλάβουν την θέση ‘’4’’. Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας είναι πολύ σημαντικός με το δυναμικό του στυλ και το καλό περιφερειακό σουτ του, ενώ τα ίδια στοιχεία έχει και ο Αμερικανός, που καλείται βέβαια να προσαρμοστεί σε πιο απαιτητικές συνθήκες από αυτές του Ρεθύμνου. Την τριάδα των 4αριών συμπληρώνει ο 19χρονος Αγραβάνης που αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο και αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.

Στη θέση των σέντερ ο Ολυμπιακός άλλαξε ριζικά, καθώς μόνο ο Μαυροειδής παρέμεινε , αλλά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπει να αγωνιστεί άμεσα. Ο Ντάντσον αποκτήθηκε από την ιταλική Βαρέζε, μετά από πολύ καλή χρονιά , ως ο άνθρωπος που θα καλύψει το μεγάλο κενό του Κάιλ Χάινς. Ο Σίμονς είναι πολύ δυνατός στον τομέα της άμυνας και στα ριμπάουντ, ενώ και οι δύο έχουν παραστάσεις από ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς έχουν αγωνιστεί με τις φανέλες του Άρη και της Καβάλας αντιστοίχως. Τους δύο Αμερικανούς συμπληρώνει ο Μίρσα Μπέγκιτς, που με τα μακριά του χέρια και το ύψος του θέλει να κυριαρχήσει και στις δύο ρακέτες.



Στόχοι :  Να διακριθεί ξανά. Μια ομάδα που ξεκίνησε από το μηδέν και μέσα σε δύο χρόνια κατέκτησε το πρωτάθλημα , την Ευρωλίγκα(δις) και προσφάτως το Διηπειρωτικό θέλει και φέτος να αποτελέσει ισχυρή δύναμη και να υπερασπιστεί τον τίτλο της , καθώς και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον αιώνιο αντίπαλο. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα όμως. Το πάθος και η αποφασιστικότητα ξεχειλίζουν στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο , που καλείται να δείξει ότι είναι ακόρεστο για τίτλους.



 
 

Πριν από 2 χρόνια ο Ολυμπιακός πανηγύρισε το πρωτάθλημα μετά από αρκετό καιρό, αφήνοντας τους πράσινους μόνο με το Κύπελλο Ελλάδας. Σε μια χρονιά κομβική για τον Παναθηναϊκό, πολλοί παίκτες αποχώρησαν καθώς και ο προπονητής Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που έχτισε μια ομάδα που κυριάρχησε για πολλά χρόνια σε εγχώριο και ευρωπαϊκό στερέωμα. Ο Αργύρης Πεδουλάκης πήρε το χρίσμα, έγιναν πολλές μεταγραφές και έτσι μέσα σε ένα μόλις χρόνο, οι πράσινοι πανηγύρισαν το νταμπλ και μάλιστα με 3-0 νίκες στο πρωτάθλημα. Η αποθέωση δικαιολογημένη για προπονητή και μπασκετμπολίστες, καθώς και για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που πήρε μια ομάδα και την ανέδειξε ξανά σε μεγάλη δύναμη σε ελάχιστο χρόνο.

Το ντέρμπυ για τον Παναθηναϊκό είναι πολύ σημαντικό, καθώς με νίκη κλειδώνει το αβαντάζ της έδρας για τους τελικούς που θα γίνουν τον Μάιο, ενώ θέλει να δείξει από την αρχή ότι έχει το πάνω χέρι. Σημαντική απουσία για τους πράσινους ο Ούκιτς, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα των δύο ποδιών του.

Ο Δημήτρης Διαμανατίδης ηγείται της περιφέρειας του Παναθηναϊκού. Ο αρχηγός των πρασίνων αποτελεί βαρόμετρο για την απόδοση της ομάδας και κάθε χρόνο παρουσιάζεται και καλύτερος. Συνοδοιπόροι του ο Ούκιτς( τώρα σε στάδιο αποθεραπείας) που παρουσίασε τρομερή βελτίωση και το… λαχείο Ράμελ Κάρι. Ο Αμερικανός αποκτήθηκε πριν τους τελικούς του περασμένου πρωταθλήματος και έπεισε τον Αργύρη Πεδουλάκη, καθώς είναι ένας παίκτης οικονομίας με πολλή δουλειά σε άμυνα και επίθεση. Οι Παππάς και Γιάνκοβιτς αποκτήθηκαν από τον Πανιώνιο και αποτελούν σημαντικές προσθήκες, καθώς είναι εγγύηση για την μελλοντική πορεία της ομάδας.
Στην θέση ‘’3’’ οι Μπράμος, Ματσιούλις και Χαραλαμόπουλος είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το βάρος του σμολ φοργουροντ και ειδικά οι δύο πρώτοι, καθώς ο νεαρός Χαραλαμπόπουλος δύσκολα θα πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής. Ο Μάικ Μπράμος αποτελεί τον πιο βελτιωμένο παίκτη της ομάδας. Πολύ καλή άμυνα και το σουτ του είναι θανατηφόρο, καθώς δεν διστάζει να πυροβολεί από τα 6,75. Παράλληλα, ο Ματσιούλις έδειξε ότι αξίζει να μείνει στην ομάδα και για αυτό κέρδισε το συμβόλαιό του, αν και αρχικά ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να μην συνεχίσει την συνεργασία μαζί του. Παίζει σκυλίσια άμυνα και έχει αξιόπιστο σουτ.

Υπεροπλία στις θέσεις των
power forward και center, καθώς μαζί στους ήδη προϋπάρχοντες προστέθηκαν δύο παλιοί γνώριμοι. Ο Φώτσης και ο Μπατίστ. Το καλύτερο ελληνικό 4αρι , μαζί με τον Τζειμς Γκιστ , τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη και τον Κινέζο Πινγκ συνθέτουν μια δυνατή 4αδα. Ο Γκιστ αποτελεί ένα παίκτη πολυθεσίτη, καθώς μπορεί να παίξει με άνεση και στο 3 και στο 5 και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης διαθέτει εξαιρετική τεχνική για ψιλό και μπορεί να αγωνιστεί και ως 5αρι . Ο Πινγκ δύσκολα θα πάρει χρόνο συμμετοχής, αλλά αποτελεί μια διπλωματική κίνηση για τους Πρωταθλητές.

Στην θέση του σέντερ ο Λάσμε κλέβει την παράσταση, με άξιο συμπαραστάτη τον Μάικ Μπατίστ, που αν και σε ηλικία 35 χρονών, ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο. Οι Σκορδίλης και Διαμαντάκος καλούνται να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν, καθώς οι Λάσμε και Μπατίστ είναι βαριά ονόματα και δύσκολα θα μπορέσουν να παίξουν αρκετά.
 
 

Στόχοι :  Το triple crown. Κακά τα ψέματα το ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι τέτοιο που μπορεί να διεκδικήσει και τους τρεις τίτλους . Το θέμα είναι ο προπονητής των πρασίνων να διαχειριστεί το καλό υλικό που διαθέτει και να μην υπάρξουν πολλά προβλήματα τραυματισμών( όπως πέρσι 2 φορές με τον Διαμαντίδη). Βέβαια οι ομάδες της Ευρωλίγκας και φέτος είναι πολύ δυνατές και ενισχύθηκαν σημαντικά, αλλά στο χέρι των πράσινων είναι να φέρουν στην Ελλάδα ένα ακόμα τρόπαιο και να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους στο εγχώριο επίπεδο.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου